Sağlıklı gülümseme her yaşta önemlidir, ağız ve diş sağlığının temellerini öğrenmek için ise hiçbir zaman geç değildir.
- Bakteri plağı şekerli bir çay, meyve suyu, sıcak çikolata, kola ve benzeri şeyler içtiğinizde hemen geri oluşur. Bu tarz içecekler içerisinde basit şeker barındırdığından hemen dişlerin üzerine yapışır ve bakteri üremesini artırır. Bunun yerine şekersiz ya da basit şeker içermeyen doğal taze sıkılmış meyve suları içilebilir veya tüketildikten hemen sonra dişler fırçalanabilir.
- En ufak bir atıştırma, bakteri plağı oluşumunu başlatır. Ağzınıza attığınız ufak bir kurabiye, birkaç tane kuruyemiş veya patates cipsi gibi. Bunların yerine taze sebze ve meyve ile ara atıştırma yapılabilir.
- Eğer fırçalama süreniz çok kısa ise bu da bakteri plağını kaldırmaya yetmez. Diş fırçası ağızdaki bütün dişlerin her bir yüzeyine en az on defa değmelidir. Bunu tam olarak yaptığınızda fırçalama yaklaşık iki dakika sürmektedir.
- Diş fırçası eskimişse ve kıl demetleri eğilmiş ve düzenini kaybetmişse bakteri plağının uzaklaştırılmasını zorlaştırır. Bu nedenle fırçanın kıl demetleri eğilmiş ise hemen değiştirilmesi gerekir.
- Diş ipi kullanmıyorsanız diş aralarındaki bakteri plağını hiç uzaklaştıramıyorsunuz demektir. Düzenli diş ipi kullanımı ile fırçanın ulaşamadığı diş aralarını temizlemiş olursunuz.
- Günde ikiden az diş fırçalıyorsanız gün içinde oluşan bakteri plağını ortadan kaldıramadığınız anlamına gelir. Her öğünden sonra mutlaka dişler fırçalanmalıdır. Çünkü yemek yedikten hemen sonra dişlerin etrafındaki birikintiler bakterilerin üremesine neden olur.
- Ağzınızdaki bakterilerden 24 saat korunun. Bakterilere karşı etkisi klinik çalışmalarla kanıtlanmış olan ağız bakım ürününü, günde 2 kez 30 saniyelik kullanmak bakteri plağı oluşumuna ve diş eti problemlerine karşı 24 saat koruma sağlar.
- Sık sıvı alımı, bol su tüketimi ağzınızı nemli tutar. Özellikle sigara içenlerin, sigaranın tükürük akışını azaltması ve ağız kuruluğuna sebep olması nedeniyle kötü ağız kokusuna sebebiyet vermemesi için bol sıvı alması gerekir.
- Gece yatmadan önce ağız bakımını ihmal etmeyin. Ağızda kalan bakteriler gece boyunca hızla üremeye devam eder. Bu nedenle yatmadan önce sağlıklı ağız bakımı için önerilen 3 adımı uygulayın.
- Doğru fırçayı seçin. Dişleri fırçalamayı bilmek kadar fırça seçimi de önemlidir. Diş hekimlerinin çoğu düz küçük başlı ve yumuşak diş fırçalarının, plakları temizlediği için en iyi seçim olduğu konusunda hem fikirdir. Belli aralıklarla diş fırçanızı değiştirin.
- Her 6 ayda bir diş hekiminize kontrole gidin.
- Dişleriniz kanıyorsa, fırçalamaya ara vermeyin. Dişeti hastalığının ilk aşaması olabilir ve doğru ağız bakımı ile diş eti hastalığını önleyebilirsiniz. Dişetleriniz iki haftadan uzun süredir kanıyorsa,mutlaka bir diş hekimine görünün.
- Unutmayın sadece diş fırçalama ve diş ipi komple ağız bakımını tamamlamaz. Ne kadar iyi fırçalarsanız fırçalayın fırça ve diş ipi ile ulaşamadığınız yerlerde kalan bakteriler ağıza yeniden yayılır. Bakteri plağına karşı etkili sıvı ağız bakım ürünü ile ağzınızı çalkalayarak bakterilerin hızla yayılmasını engelleyin ve ağız sağlığınız için 3 adımı tamamlayın.
- Dişlere faydalı yiyecekleri tüketin. Elma, armut, kereviz, havuç, karnabahar, çilek gibi meyve ve sebzelerin içeriklerindeki doğal liflerin tükürükle birleşmesi sonucunda diş temizliğine yardımcı olur.