Ağız ve diş sağlığında en önemli iki hastalık diş çürükleri ve diş eti iltihaplanmalarıdır. Diş eti hastalıkları kimi zaman diş yuvasının bulunduğu çene kemiğinin erimesine kadar ilerleyen bir etki yapabilir.
Diş sağlığının bozulması vücuttaki diğer organları da etkileyebilir. Dişler neredeyse bütün sistemleri olumsuz etkileyen sürekli enfeksiyon odağı haline gelebilir ve kalp, böbrek, eklemler vb. yapılarda önemli sağlık sorunlarına yol açabilen enfeksiyonlara kaynaklık edebilir.
Ağızda ve dişlerde yapısal ve işlevsel herhangi bir bozukluğun olmaması, ağız ve dişlerin görevlerini tam olarak yapabilmeleri durumu ağız ve diş sağlığının varlığını gösterir.
Diş Hastalıkları Sıra ile,
- Diş çürükleri
- Dişeti hastalıkları
- Diş dizisi ve kapanış bozuklukları
- Ağız kanserleri
Diş Eti Hastalıkları
Periodontal hastalıklar dişeti ve dişleri destekleyen diğer dokuları etkileyen iltihabi hastalıklardır. Erişkinlerde diş kayıplarının %70’inden periodontal hastalıklar sorumludur. Bu hastalıklar erken dönemde teşhis edildiklerinde kolay ve başarılı bir şekilde tedavi edilebilirler. Dişeti hastalıklarının önlenmesi veya tedavisi; doğal dişlerin korunması, daha rahat çiğnemenin ve daha iyi bir sindirimin sağlanması gibi diğer faydaları da beraberinde getirir. Periodontal hastalıklar dişeti iltihabı ile başlar. Yani dişeti iltihabı periodontal hastalığın erken dönemidir. Bu dönemde dişetleri kanamalı, kırmızı ve hacim olarak büyümüştür. Erken dönemde çok fazla rahatsızlık vermeyebilir. Tedavi edilmezse hastalık periodontitise ilerleyerek dişeti ve dişleri destekleyen alveol kemiğinde geriye dönüşsüz hasar oluşturabilir.
Dişeti hastalığının en sık görülen sebebi dişlerin üzerinde gri-sarımsı ve diş taşı ile kendini belli eden bakteri tabakasıdır.
Ana etken olan bakteri plağının yanında; sigara kullanımı, lösemi, AİDS gibi savunma sistemini etkileyen hastalıklar, diyabet veya hamilelik gibi hormonal durumda değişiklik oluşturan haller de diş hastalıkların sıklığının ve şiddetinin arttığı durumlardır.
Dişeti hastalıklarının belirtileri
- Kırmızı, şiş, parlak dişetleri
- Dişler fırçalanırken kanama
- Sürekli ağız kokusu
- Diş etlerinin dişlerden ayrılması
- Dişetleri ile dişler arasından iltihap (püy) gelmesi
- Dişlerin sallanması ve birbirinden ayrılması