Yunanca kökenli ortodonti kabaca “düzgün diş” anlamına gelir. Aslında ortodonti ya da tel tedavisi denince hastaların zihninde canlanan ilk resim düzgün sıralanmış dişlerdir.
Dişlerin doğru yerinde doğru bir açıyla durması, komşu dişlerle ve karşıt çenedeki dişlerle ilişkisi, alt ve üst çenelerin birbirleriyle olan ilişkileri ortodonti ile sağlanır ve bu hastaya güzel bir gülümseme, etkin çiğneme ve düzgün konuşma olarak yansır.
Diş tedavileri arasında en uzun soluklu ve kapsamlı olanı ortodontik tedavidir. Tedavi ya da tedavi ile gelinen sonucu koruma amaçlı değişik hareketli ya da sabit aygıtlar kullanılır. Hangi hastada nasıl bir tedavi yolu izleneceği ancak ortodonti muayenesinde çeşitli incelemeler sonunda belirlenir.
Ortodontik bozuklukların erken teşhisi ve öngörülmesi birçok durumda yapılacak tedavinin süresini ve kolaylığını olumlu etkiler. Aileler çocuklarının gelişim dönemindeki alışkanlıklarını, aileden gelen, fiziğine yansıyan genetik karakteri iyi izleyip şüphelendikleri durumları diş hekimleri ya da ortodontist ile paylaşmalıdırlar.
Ağız solunumu, parmak emme, geniz eti gibi durumların zaman içerisinde ortodontik bozukluklara yol açabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
Ortodontik tedavi öncesi dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli husus da ağız hijyenidir. Diş tellerinin araları ve diş yüzeyleri dikkatle temizlenmezse diş çürükleri ve diş eti iltihabı oluşur. Tel tedavisine başlamadan önce bir diş hekimi tarafından hastanın mevcut dolgu, diş taşı temizliği gibi tedavi ihtiyaçları giderilmelidir. Bölümümüzde çapraşık dişlerin düzeltilmesi, diş, çene ve yüzdeki uyumsuzlukların giderilmesi ile ilgili tedaviler gerçekleştirilir. Kliniğimizde bu tip işlemler ortodontistlerimiz tarafından uygulanmaktadır. Tedavi sonunda çapraşık dişlerin neden olduğu kolay diş çürümesi, çiğneme zorluğundan dolayı oluşan sindirim sistemi problemleri, tedavisi zor olan ağrılı diş tedavileri ve esterik kaygı engellenmiş olmaktadır.